Zsigovits Norbert

Pályafutása

Zsigovits Norbert (1999) saját csapatával, a Ride Hard Motorsporttal a magyar endurosport jelenlegi legsikeresebb versenyzője. 2021-ben az EnduroGP Open 4S világkupa 2., és a Superenduro junior-világbajnokság 5. helyezettje lett., 2022-ben a Superenduro-világbajnokságban 8. helyezést ért el. 

Hatéves korában kezdett el motorozni, 14-15 éves korában került be a köztudatba egy 450 köbcentiméteres Kawasakival, motocrossban szép eredményeket ért el a hazai, az osztrák és a cseh bajnokságban is, itt a másodosztályban bajnoki címet is nyert.

A következő évek során egy német csapat színeiben versenyzett, Németországban a helyi cross country-bajnokságban (GCC) négy bajnoki címet is szerzett. 2015-től a SuperEnduro-világbajnokság Junior kategóriájában szerepelt. 2016-ban megnyerte a magyar endurocross-bajnokságot nyert „E1” kategóriában, a magyar enduro-bajnokság és az Alpok-Adria Enduro junior kategóriájában is az élen zárt.

Ebben az évben, a Spanyolországban megrendezett hatnapos enduro tornán fiatal kora ellenére a magyar csapat legeredményesebb tagja volt. A Magyar Motorsport Szövetség 2016-ban az év sportolójának választotta.

Egy vállsérülés után 2018-ban ült ismét motorra, ekkor a német csapat színeiben indult a Superenduro-világbajnokságban Junior és Open kategóriában. Többször is döntőbe jutott csapatával, de végül 2019-től inkább önálló pályafutásba kezdett. A 2020-as szezon volt az eddigi Superenduro-pályafutásának csúcsa, ekkor Budapesten Európa-kupa-futamot nyert, a szezonban stabilan az első 5 pilóta között szerepelt.

2021-ben az EnduroGP-világkupa 2. helyezettje lett, a Superenduro-világbajnokság Junior kategóriájában 5. helyet ért el. A sportág jelenlegi legsikeresebb magyar képviselője a Hungarian Motorsport Academy program tagja. 2022-től a Hard Enduro-világbajnokságban és a Superenduro-világbajnokság csúcskategóriájában, a Prestige-ben versenyez. 

Céljai között szerepel, hogy sikeres Superenduro-versenyző lehessen, a Hard Enduro-világbajnokság állandó résztvevője legyen, rajthoz álljon az USA-ban, AMA Endurocross-versenyeken, valamint a legendás Dakar Rallyn. 

Főbb eredményei

  • 2023: Superenduro-világbajnokság, Prestige 8. hely
  • 2022: Junior Superenduro-világbajnokság, 5. hely
  • 2021: EnduroGP Open 4S világkupa összetett 2. helyezett, két győzelem
  • Az első magyar Superenduro Európa-kupa futamgyőztes
  • A Magyar Motorsport Szövetség „Év versenyzője” 2016-ban
  • Négyszeres német cross country-bajnok, négyszeres kategória magyar bajnok

Motorja

Zsigovits Norbert egy 350 köbcentiméteres, négyütemű KTM EXC nyergében versenyez. A motor vadonatúj, közel áll a szériaváltozathoz, de apróbb módosításokat végeztek rajta, speciális futóművet kapott, amit a versenyző stílusára hangoltak. A Superenduro GP versenyein korábban egy könnyebb, jobban irányítható, kétütemű KTM EXC 300-as motorkerékpárt használt, de a 2023/2024-es szezontől a Superenduro-versenyeken is négyütemű motorkerékpárral áll rajthoz.

Hírek