Superenduro-világbajnokság

A superenduro-világbajnokság bemutatása 

A sportág jellege

A sportág lényegében az enduro, a motocross és a trial versenyzés ötvözete, az edzéseken az óra ellen kell hajtani, a futamokon viszont test-test elleni küzdelem is zajlik. Különböző szekciók vannak, akadnak endurós, jellemzően fa- és kőakadályok, vannak motocross-elemek, például ugrók, hullámsorok, mandinerek, kanyarok, és vannak trialos ügyességi elemek is, előfordulhatnak magasabb építmények is.

Formátum

A Superenduro GP fordulói jellemzően egynapos események, amelyek során három kategóriában küzdenek a versenyzők egymással rövid, néhány perces futamok keretein belül, általában sportcsarnokokban. A versenynap a legtöbbször szombaton zajlik, 16:00-ig edzéseket és előfutamokat tartanak, 16:00 jönnek a döntők, amelyeket 18:00-tól látványos megnyitó show keretén belül vezetnek fel. 

 

Versenyzők

A versenyzők három kategóriában mérhetik össze erejüket: a Prestige-ben olyan világsztárok küzdenek egymás ellen, mint Cody Webb, Colton Haaker, Jonny Walker, a háromszoros világbajnok Billy Bolt és a hatszoros világbajnok Taddy Bazusiak, valamint itt indul Szőke Márk és Zsigovits Norbert is. A Junior kategóriában szintén nagy küzdelem jellemző. Ezek mellett betétfutamokat is tartanak, és külön versenyszámot van gyerekeknek is.

 

Lebonyolítás

A versenynap a délelőtti edzésekkel kezdődik, ahol a nevezőknek kvalifikálniuk kell magukat az esti futamokra. Minden kategóriában 14 pilóta juthat be a döntőkbe. Akinek nem sikerül egyenes ágon bekerülnie, annak még van esélye a vigaszágon, az ún. „Last Chance” futamon, ahol az első két helyezett jut tovább.

A kapunyitás után, a főműsor felvezetéseként kezdetét veszi az esti show, különféle mutatványokkal és előadókkal, majd a királykategória versenyzőinek bemutatása következik.

Az esti versenyek előtt a Prestige kategória 7 leggyorsabb versenyzője részt vesz az ún. Super Pole-on, ahol a pilóták egyenként teljesítenek egy-egy kört. A három leggyorsabb pilóta bajnoki pontokat kap. A Super Pole után megkezdődnek a futamok: A Junior és a Prestige mezőnye három, az Európa-kupa versenyzői két futamot teljesítenek az este során.

A sportág sajátossága, hogy a versenyzők két sorból rajtolnak és a második futam fordított rajtsorrenddel történik, a leggyorsabb pilóták rajtolnak a második sorból, így izgalmasabbá téve a futamokat. A versenyzők több ezer ember szeme láttára küzdenek az este összesített győzelméért.

A versenyt 2019 és 2023 között a Papp László Budapest Sportarénában rendezték, minden alkalommal 36 óra nonstop építés során 60 kamionnyi föld, valamint 2-3 kamionnyi kő és fa felhasználásával alakult ki a pálya, az Aréna egész éves programjában páratlan látványt teremtve. A Superenduro GP of Hungary 2024. február 3-án a régió legnagyobb sportcsarnokában, az MVM Dome-ban zajlik.