Sűrű évet tudhat maga mögött Liszka Roland, és a legnagyobb kihívás még várat magára, hiszen a váci versenyző teljes szezonra készül a Superenduro-világbajnokság Junior kategóriájában.

A tehetséges motoros Németországban kezdte az évet a Superenduro Európa-kupában, és a versenyek peches történései ellenére is remek eredményt ért el. Óriási hátrányt ledolgozva a futamokon végül az összetett 3. helyén végzett Riesában, majd ezt a teljesítményét majdnem megismételte Budapesten is, ahol a 4. helyet szerezte meg. Az egész budapesti verseny során kiegyensúlyozottan versenyzett, és ismét megmutatta a hazai közönség előtt, hogy komoly potenciál rejtőzik benne.

Ezután Lengyelországban folytatódott számára a Superenduro-szezon, méghozzá a Junior-világbajnokságban, a felkészülésében pedig egyre nagyobb hangsúlyt kapott a triál motorozás is, ami nagyon sokat segít egy versenyző egyensúlyán a puha talajú, technikás pályákon. Gliwicében a szintugrás után is a mezőny első hat versenyzője között zárt, a tempója pedig itt is biztatóan alakult. Egy sikeresen teljesített hazai Endurocross verseny után Románia volt a következő úticél, ahol az Enduro Panorama Romania versenyen Roland 168 induló közül a 4. helyen ért célba a négy nap teljesítése után.

Veszprémvarsányban az Endurocross Bajnokság harmadik fordulóján egy esés után is magabiztosan nyerte meg a futamát, több mint 14 másodperccel megelőzve osztrák vetélytársát. Ezek a versenyek kiváló felkészülést nyújtottak az enduro-világ egyik legkegyetlenebb versenyére, a legendás Red Bull Erzbergrodeóra. Ebben a teljesen új közegben is sikerült szépen helytállnia Rolandnak, az időnként hóval tarkított versenyen a 74. pozícióban zárt.

Ezután egy újabb hard enduro verseny következett Romániában, ahol az Expert kategóriában már az összetett 6. helyén sikerült beérnie a kétnapos versenyen, majd élete első enduro világversenyén máris remekelt: az EnduroGP Open 2S kategóriájában induló fiatal versenyző hamar megszokta ez eltérő viszonyokat Szlovákiában, és a szombati napot egyből az élen zárta. A vasárnapi napon az időjárás kicsit megtréfálta, emiatt összeszedett némi kis hátrányt a vetélytársaival szemben, de végül ezt a napot is az előkelő 2. helyen fejezte be, több rutinosabb riválisát is megelőzve.

Liszka Roland - Fotó: Sulyok István/TRP Media

Pár román és itthoni verseny teljesítése és a nyári szünet után a Hungarian Motorsport Academy támogatásában is részesülő Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) kiállíthatott egy nemzeti csapatot az Enduro Európa-bajnokság lengyelországi záró fordulójára. Ezen a versenyen az egyéni értékelés mellett nemzeti- és klubcsapatok is nevezhettek. A csapatban helyet kapott Liszka Roland is, és végül neki sikerült a legjobban a hétvége a magyarok közül: a 82 főt számláló mezőnyben szombaton a 6., vasárnap a 7. lett az összetettben, de kategóriájában mind a két nap felállhatott a dobogó legalsó fokára. A magyar csapat mind a két nap során a 8. helyen végzett.

Októberben a 40. alkalommal rendezték meg a piliscsévi versenypályán a terepmotorosok ünnepének tartott Királyválasztót, ahol Liszka címvédőként állt rajthoz. A verseny idén is remekül alakult számára, hiszen a több mint kétórás futam végén a 67 résztvevő közül ismét az ő fejére került a sportág koronája, azaz megvédte a címét.

Liszka Roland 2023 - Fotó: Sulyok István/TRP Media

A 2023-as évet itthon végül két bajnoki elsőséggel zárta, az enduro és az endurocross szakágban is sikerült megvédenie a bajnoki címeit. Az igazán jelentős próbatételek azonban csak most kezdődnek a számára, ugyanis ismét rajthoz áll a november 25-én, Franciaországban kezdődő Superenduro-világbajnokságban, ahol a Junior kategóriában fog majd szerepelni.